A 2023-as év a kulturális és népművelési tevékenység éve

Aktualitások
2023.10.26.

A 2023-as év a kulturális és népművelési tevékenység éve

70. évforduló

 

Bizonyára Ön is észrevette, hogy a rendezvényeken új logót – 70. - használunk. Vajon miért? Pontosan 70 éve, 1953-ban, alapították meg a Nemzeti Népművelési Központot Szlovákiában. Emiatt hirdette meg 2023 márciusában ezt az évet az akkori kulturális miniszter Natália Milanová a KULTURÁLIS ÉS NÉPMŰVELÉSI TEVÉKENYSÉG évének. E kezdeményezés célja, hogy rámutasson és láthatóvá tegye a népművelési központok sokszínű tevékenységét. Ez időszakban a népművelési központok szintén megemlékeznek az alapításuk évfordulójáról.

 

Szervezetünk – CSALLÓKÖZI NÉPMŰVELÉSI KÖZPONT - alapító okiratát sajnos nem őrizték meg. Nyomozunk tovább, keressük, mikor alakult meg a központunk. Tény, hogy 1960-ban Nagymegyeri, Somorjai és Dunaszerdahelyi járásból átszervezés után egy nagy, Dunaszerdahelyi járás keletkezett. Itt lett megalapítva az ún. Járási Népművelési Központ az 1959-es Népművelési törvény alapján és a NÉPMŰVELÉSI HÁZ nevet kapta. A levéltárban viszont 1957-től vannak megőrizve anyagok, amelyekben az eredeti Dunaszerdahelyi járás Népművelési Háza van megemlítve.

Mindenesetre el kell ismerni, hogy Dunaszerdahelyen a Népművelési Központ évtizedeken keresztül megvédte a létjogosultságát. Amatőr kultúra és művészet, minden lehetséges oktatási terület, számos tanfolyam, művészeti tábor, kiállítás és sokszor szórakozás is - de nem öncélú, mindez óvodásoktól a nyugdíjasokig. Annak ellenére, hogy a levéltári anyagok tanulmányozása során valaki kifogásolhatná, hogy 1989-ig a népművelési központok "szocialista" intézmények voltak /viszont 1989-ig még a Comenius Egyetem, a Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Könyvtár, szóval minden „szocialista” volt/.

 

Tény és valóság, hogy a különböző tervekből és értékelésekből az derül ki, hogy a szocializmus éveiben sok minden történt és olyan hagyományok voltak alapítva, amelyek a mai nap már civil egyesület név alatt léteznek. Akkoriban még a falvakból és a városokból származó oktatási dolgozókat is bevonták a szervezetünkbe. Személyi és bérezési szempontból is a szervezetünk alá tartoztak. Rendszeresen találkoztak itt módszertani értekezleteken és rengeteg módszertani útmutató kiadására került sor. Járási Népművelési Központunknak akkoriban közel 100 alkalmazottja volt.

Szervezetünk alá tartozott a Csallóközi Dal- és Táncegyüttes is, amely Pozsonypüspökin alakult és később a Csallóközi Táncegyüttes nevet vette fel. Évente megszerveztük a CSALLÓKÖZ GYÜMÖLCSE látványos terménykiállítást és versenyt is. Támogattuk a népművészetet, dalokat, táncokat, zenét, irodalmat, színházakat /külön megemlítést érdemel a Duna Menti Tavasz/, képzőművészetet, fényképezést, kóruséneklést, számos többnapos tábort, művészeti tábort, irodalmi műalkotást, mindezt minden korosztályban. A népművelési központok mind a mai napig foglalkoznak a fent említett tevékenységgel.

 

Felkutatjuk a szlovák, a magyar és a roma kultúra regionális kulturális örökségének forrásait, megőrizzük őket és megteremtjük a feltételeket a művészet, a kultúra és az oktatás hordozóinak bemutatásához. Erről bővebben a dunaszerdahelyi népművelés történetének következő részében.

 

Mgr. Jana Svetlovská

Ford. – RE-  

 

Képek